Komunikacja magnetyczna
18 listopada 2009, 19:17Microsoft Research opracowuje magnetyczny interfejs dotykowy, który umożliwia komunikację również przez ściskanie, zgniatanie, rozciąganie i pocieranie. Urządzenie generuje liczne pola magnetyczne nad powierzchnią dotykową.
Znaczny wzrost poziomu oceanów w XX wieku
23 lutego 2016, 12:52W XX wieku poziom oceanów zwiększył się bardziej niż w którymkolwiek z 27 poprzednich stuleci, wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Rugtgers University
Zjeść ciastko i mieć ciastko
9 grudnia 2009, 09:01Naukowcy z University College London udowodnili, że restrykcja kaloryczna - jedyna dieta o udokumentowanym korzystnym wpływie na długość życia - wcale nie musi się łączyć z ograniczeniem płodności osobników.
1. udana próba ekstrakcji starożytnego DNA z mumii z południowej Afryki
22 marca 2016, 12:43Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził pierwszą udaną próbę ekstrakcji starożytnego DNA (ang. ancient DNA, aDNA) z mumii z południowej Afryki. Badacze poddali ją także badaniu tomografem komputerowym.
Enzym ochroni przed zatruciem kokainą?
4 stycznia 2010, 23:55Enzym odnaleziony u bakterii może już niedługo posłużyć do leczenia zatruć kokainą lub uzależnienia od tego środka. Jest to możliwe dzięki zdolności tego białkowego katalizatora do rozkładu cząsteczek narkotyku.
CDC uznaje związek pomiędzy mikrocefalią a wirusem Zika
15 kwietnia 2016, 09:51Amerykańskie CDC (Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom) oficjalnie ogłosiło, że istnieje związek przyczynowo skutkowy pomiędzy wirusem Zika a mikrocefalią u niemowląt. Dotychczas jedynie podejrzewano występowanie takiego związku
Jak szybko może biec człowiek?
24 stycznia 2010, 21:28Moc generowana przez ludzkie mięśnie wystarcza (oczywiście, czysto teoretycznie), by umożliwić bieganie z prędkością... 56, a nawet 64 km/h!
Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia
18 maja 2016, 10:57U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.
Gąbki uratują przed przerzutami?
19 lutego 2010, 06:36Sceptryna, stosunkowo prosty związek wytwarzany przez wiele gatunków gąbek, skutecznie blokuje powstawanie przerzutów nowotworowych - uważa zespół Angela Cipresa z Burnham Institute for Medical Research.
Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach
15 czerwca 2016, 11:49Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.